
Kentsel Dönüşüm
Kentsel dönüşüm, bazı yapıların zamana yenik düşmesi ve sonunda insan ihtiyaçlarını karşılamayacak duruma gelmesi ile başlayan düzenleme işlemleri olarak adlandırılmaktadır. Bu işlemler neticesinde yapılar tekrar eski gücüne kavuşarak insanlara faydalı hale getirilmektedir. Kentsel dönüşümün yapılabilmesi için yapıların bulunduğu alanlarda afet riskine karşı duyarlılık şartı aranmamaktadır.
Kanunlaşmış bir yapı desteği olan bu dönüşüm sürecinde ortaya çıkan 6306 sayılı “Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” kanunu maddeleri arasında bu riski taşıyan alan, yapı ve arsalarda tüm kurallara uygun iyileştirme çalışmalarının yapılabilmesi kararlaştırılmıştır. Ülkemizin oldukça yaygın bir deprem kuşağı ülkesi olması, ülke üzerinde birçok görevini tamamlamış yapının var olmasına olanak sağlamıştır.
Ülkemizde Kentsel Dönüşüm
Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında artık ülkemizde yer alan bu yetersiz yapılar dönüşüme hazır hale getirilmektedir. Bu dönüşüm alanında oldukça büyük önem içeren depreme dayanıklılık bazı testler sonucunda açığa çıkmaktadır.
Kentsel dönüşüm işlemi başlatılmadan önce eski yapının dayanıklılık testi yapılarak bu testin sonucuna göre restore edilmesi ya da yıkılıp tekrar yapılandırılması gibi hususlara karar verilmektedir. Bu dönüşüm sayesinde daha sağlam, az risk taşıyan ve yeni yapı projeleri her geçen gün artış göstermektedir. Böylelikle yeni yapılar giderek çoğalmakta ve herhangi bir doğal afet sürecinde can ve mal güvenliğini tehdit altına alan dayanıksız yapılar tarih olmaktadır.
Kentsel Dönüşüm Yapılabilen Alanlar
Birçok yetersiz yapı sahibinin faydalanmak istediği kentsel dönüşümü yapı üzerinde sağlanabilmesi için öncelikle bu alanda yetki sahibi olan lisanslı firmalara başvuruda bulunması gereklidir. Bu firmalar tarafından yapılan risk kontrollerinde riskli yapı görülmesi durumunda dönüşüm başlatılabilmektedir. Bu yapıların yanı sıra devlet ve resmi kurumlar tarafından riskli alan olarak belirlenmiş alanlarda bu dönüşüm için ideal niteliklerdedir.
Rezerv alan olarak bilinen ve idari birimler tarafından ileri tarihler de kentsel dönüşüme hizmet etmek amacı ile ayrılmış olan alanlar da bu dönüşümün yapılabileceği alanlar arasında yer almaktadır. Belirli alanlarda yapılabilecek olan bu dönüşüm dokunduğu alan ve yapı üzerinde ciddi boyutta değişikliklere yol açmaktadır. Bu nedenle özellikle ülkemizde sıklıkla tercih edilen bir değişim sistemidir.