
Enerji Kimlik Belgesi
Enerji konusunda dışa bağımlı olan ülkemizde, enerjinin korunması ve israfı önlemek amacıyla yapılan yasal düzenlemelerle yapılar hakkında Enerji Kimlik Belgesi (EKB) alma zorunluluğu getirilmiştir. Enerji kimlik belgesi; binalarda aydınlatma, ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su gibi ihtiyaçları karşılamak amacıyla enerji harcayarak kullanılan enerji sistemlerinin tükettikleri enerji miktarını gösteren bir belgedir.
Enerji kimlik belgesi oluşturulurken ısıtma, soğutma, havalandırma, sıcak su, aydınlatma gibi enerji sistemleri hakkında belirlenmiş olan standartlar esas alınarak ve hesaplamada kullanılan yöntem ve teknikler ışığında asgari enerji tüketim değeri belirlenir. Belirlenen enerji tüketim değerine göre enerji performans sınıfları tespit edilir.
Enerji Verimliliği Sınıfının Yapılar İçin Önemi
Yapılar hakkında enerji tüketim miktarını gösteren Enerji Kimlik Belgesi üzerinde yapının kullandığı enerji miktarına göre A harfinden başlamak üzere G harfine kadar belirlenen harflendirme sistemi, binanın enerji performans derecesini belirlemektedir. A’dan G’ye kadar olan enerji performans derecesi, en verimliden en az verimliye doğru kategorilendirilmiştir.
Binanın sahip olduğu enerji kimlik belgesi, binanın sahip olduğu enerji verimliliğini ifade eder. 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu’nun ilgili maddeleri gereğince inşası tamamlanan ve yeni inşa edilen binalara enerji kimlik belgesi alınması zorunluluğu getirilmiştir. İlgili yönetmelik gereğince 50 m2 üzerindeki tüm binalarda, enerji kimlik belgesi alınmak zorundadır.
İnşa edilecek binalar ve mevcut binalarda yapılacak izolasyonlar neticesinde binaların enerji kimlik belgesi sınıfı minimumC olacak şekilde enerji verimliliği sağlanmalıdır. Aksi takdirde yani C sınıfından daha düşük enerji verimliliği olan binalara ilgili kanun gereğince iskân ruhsatı verilmemektedir.
Enerji Performans Sınıfları
- A düzeyi enerji verimliliği: Yapının çevre dostu, yenilenebilir enerjilerden maksimum seviyede yararlanan, çevre ile uyumlu, en yüksek enerji verimlilik sınıfını ifade eder.
- B düzeyi enerji verimliliği: Bina enerji verimliliği konusunda standartların üzerinde enerji verimlilik seviyesini ifade eder.
- C düzeyi enerji verimliliği: İlgili yasal düzenlemelerde, en alt ve geçerli enerji verimlilik sınıfını ifade etmekle beraber bu seviyenin altındaki enerji verimliliğine sahip binalar, yetersiz kabul edilir.
- D düzeyi enerji verimliliği: Bir binada olması gereken tüm beklentilere cevap verecek nitelikte bir enerji verimliliği olmasa dahi ortanın üzerinde enerji verimliliği sınıfını ifade eder.
- E düzeyi enerji verimliliği: Binanın enerji verimliliği sınıfının ortalama üstü değere sahip olduğu kabul edilir.
- F düzeyi enerji verimliliği: Yapının ortalama enerji verimliliğine sahip olduğunu ifade eder.
- G düzeyi enerji verimliliği: Yapının enerji verimliliği sınıfı, en düşük seviyede olmakla beraber enerji kimlik belgesinde G enerji verimliliği olarak belirlenen binalara belge verilmez.
Enerji Kimlik Belgesi (EKB)Nasıl Düzenlenir?
Enerji kimlik belgesinin alınması konusunda yapılan yasal düzenlemelerde EKB belgesi alınabilmesi için yapıya ait mimari proje, bina ruhsat ve/veya iskân belgeleri, binaya ait fotoğraflar, bilgi formu, elektrik projesi, mekanik proje ve hesap raporu tanzim edilmelidir. Hazırlanan evraklarla beraber belediye ve diğer resmi kurumlara müracaat ederek EKB belgesi temin edilebilir.
Enerji Kimlik Belgesi Ücreti
Enerji kimlik belgesi alınmasında profesyonel hizmet sunan firmamıza, aşağıda belirtilen belgelerin ve bilgilerin verilmesi gerekmektedir.
- Binanın yapım yılı
- EKB belgesi alınacak binanın hangi amaçla kullanıldığı
- Bina kat sayısı
- Binada bulunan bir katın oturma alanı
Belirtilen bu bilgiler ile beraber yapıya ait mimari proje çizilmeli, eğer mimari proje mevcut değilse röleve çizim hizmeti alınarak enerji kimlik belgesi ücreti belirlenir.